Bubb Kuyper Veilinghuizen

Bubb Kuyper Veilinghuizen

Thijs Blankevoort, sinds 1989 verbonden als werknemer aan Bubb Kuyper Veilinghuizen en sinds 2006 als medevennoot, is het type ondernemer dat van zijn hobby zijn beroep heeft gemaakt. Eentje waarvan de buitenwacht zich altijd afvraagt “wat doet hij de hele dag toch?”, maar ook eentje die met recht tot de schare ‘ontwikkelde en geletterde’ ondernemers mag worden gerekend. Niet een ondernemer die met een bepaalde app een uitvinding wilt doen waardoor ons leven nog ‘gemakkelijker’ wordt, maar die dagelijks bezig is kunst en cultuur (veelal vastgelegd in boeken) op waarde te schatten en zijn karrevracht aan algemene kennis almaar uit te breiden.

Ondernemen bij wijze van uit de hand gelopen hobby

Kan je daar ook geld mee verdienen zullen vele jonge mensen zich afvragen? Ja is het antwoord. Ondernemen als leergierige theoreticus, het lijkt slechts de wens van de tanende groep intellectuele studenten die zich over het algemeen niet laat kenmerken door een opgeschoren kapsel, moderne Nike schoenen, een karakterloze baard en diep uitgesneden v-hals shirtjes om de quasi gespierde torso aan de sexuele wederhelft ten toon te spreiden. Bubb Kuyper Veilinghuizen is gevestigd in een statig pand aan het Kenaupark in Haarlem en is in West-Europa een toonaangevend veilinghuis op het gebied van antieke boeken, prenten, manuscripten en last but not least: schilderijen.

Wat is je achtergrond?

“Mijn vader was als ondernemer actief in de bagger industrie en als gevolg daarvan heb ik een groot gedeelte van mijn kinderjaren doorgebracht in Afrika. Terug in Nederland doorliep ik het Stedelijk Gymnasium in Haarlem. Achteraf gezien was ik al in mijn tienerjaren bezig met kunst en cultuur en heb ik echt van mijn hobby mijn beroep weten te maken. Vervolgens heb ik Engels aan de Universiteit van Amsterdam gestudeerd en werd ik binnen Hebe, het letterkundig dispuut waar ik als corpslid deel van uitmaakte, ook literair en kunstzinnig gevoed. Hier zaten veel jongens die creatief waren met taal en muziek. Ik beschouw mij op het gebied van kunst en muziek echter een alleseter”.

Wereldwijde interesse

Het oogt rommelig als ik  een zonnige donderdagmiddag door de zakenpartner van Thijs (Jeffrey Bosch) wordt binnengelaten in het fraaie bedrijfspand. Reden: binnenkort staat er weer een veiling voor de deur. Kunstliefhebbers van over de hele wereld zullen neerstrijken in Haarlem om dat ene mooie antieke werk te bemachtigen. In de zes weken voorafgaand aan de veiling (twee keer per jaar) is het een stormloop van jewelste. In deze periode wordt de catalogus voor de veiling met veel kennis, kunde en toewijding samengesteld en kunnen geïnteresseerden van tevoren schriftelijk hun bieding indienen.

Literair grasduinen afgewisseld met ordinaire koehandel

“Voor mijn vak is een grote algemene kennis een vereiste. 600 jaar aan kunst en cultuur doornemen is echt onwaarschijnlijk veel. Je moet daarom ook continue investeren in jezelf. Als er weer een vrachtwagen komt voorgereden met oude boeken en prenten, moet je niet te beroerd zijn om daar met je neus in te duiken op zoek naar de echte pareltjes. In de weken voor de veiling neemt de druk toe en ben ik vrijwel continue op de zaak. Mijn vrouw en kinderen zijn daar soms wat minder blij mee”.

Duitse kelder geplunderd

“Aan de andere kant bekleed ik ook een heel praktisch vak. Ik werk voor twee partijen (respectievelijk verkoper en koper) en probeer hele goede percentages te bedingen. Uiteindelijk is het ook een stuk vindersloon en kennis van onze zijde. Wij vissen de kunstwerken er tussen uit. Je kan ook geluk hebben in deze business. Zo hebben we laatst nog bij een vrouw in Duitsland met haar toestemming de hele kelder leeggehaald, waarna later bleek dat deze ogenschijnlijk ‘ouwe rommel’ wat lucratieve kunstwerken bevatte”. Heerlijk, zo’n stukje vergelding.

Waarom moeten mensen voor jullie veiling kiezen?

“Sotheby’s is net een soort bank. Bij ons is het persoonlijker. Hier vindt men het heel gezellig en fijn om te komen. En het gaat bij ons over ‘echte dingen’. De verkopers daarentegen kiezen vaak voor Bubb Kuyper door ons grote netwerk van kunstenaars en bibliotheken, ons mooie bedrijfspand en het uitstekende percentage dat we hen kunnen bieden”.

“De meeste Nederlandse ondernemers zijn te optimistisch”

Op de vraag wat zijn visie op ondernemerschap is, antwoord Thijs het volgende: “Het is zwoegen. Letterkundig ondernemer of niet. De meeste Nederlandse ondernemers zijn te optimistisch. Die zien de realiteit te rooskleurig. ‘Je gelooft in iets’ en dat is mooi, maar wanneer blijkt dat het je niet lukt of je te romantisch bent geweest, moet je ook tijdig de stekker eruit kunnen trekken. Anders wordt het een lijdensweg. Heel hard werken, zorgen dat zakenpartners je vertrouwen en beter zijn dan de concurrentie. Dat is belangrijk”.

Wilt u meer weten over de vele antieke kunstwerken die Thijs en zijn zakenpartner Jeffrey Bosch veilen, bezoek hun website dan hier: http://www.bubbkuyper.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>